Beschrijving
Noordoost-Twente heeft een heuvelachtig, bijna on-Nederlands landschap. Tijdens de voorlaatste ijstijd vormde het landijs de stuwwallen van Oldenzaal en Ootmarsum. De beekdalen zijn er vaak moerassig en op de hogere gronden liggen de essen en kampen, oude akkergebieden. Op de stuwwallen legden Twentse textielfabrikanten vanaf de negentiende eeuw landgoederen aan. Door de hoogteverschillen, de bijzondere bodemsamenstelling en de vele bronnen en beken ontstond een lappendeken van landschapstypen. In het Dinkeldal ligt een voor Nederland bijzonder landschap met rivierterrassen, ontstaan doordat de rivier zich steeds dieper insneed in het dal.
Al vanaf de prehistorie bood het landschap van Noordoost-Twente diverse gebruiksmogelijkheden voor de mens. Daardoor ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen een kleinschalig landschap met grote hoogteverschillen en diverse elementen zoals de stuwwallen, essen, kampen, beken, bronnen en landgoederen. Vanwege het brede scala aan natuurgebieden en belangrijk cultureel erfgoed, dat is ontstaan door een eeuwenlang samengaan van natuurlijke ontwikkelingen en menselijk ingrijpen, is het gebied in 2006 aangewezen als nationaal landschap. Inmiddels heeft het Rijk de nationale landschappen overgedragen aan de zorg van de provincies. De grens van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente is tevens de begrenzing van het in dit boek behandelde gebied.
Het landschap van Noordoost-Twente vertelt over 15.000 jaar dynamiek tussen mens, natuur en landschap. Om het huidige cultuurlandschap te kunnen begrijpen, behouden en ontwikkelen, is het nodig de aardkundige, ecologische en cultuurhistorische ontwikkelingen te kennen. Dit boek biedt een intrigerend en uitvoerig overzicht van de veranderingen die hebben plaatsgevonden en die we nog kunnen verwachten.
Bekijk een video met de auteur over het boek: