Beschrijving
Het Groningse platteland staat van oudsher bekend als de Ommelanden. Deze gebieden werden eeuwenlang door landadel en kloosters bestuurd. De stad Groningen en de Ommelanden raakten regelmatig in conflict, maar konden ook niet zonder elkaar. Geleidelijk ontwikkelden grote dorpen zich tot streekcentra, zoals bijvoorbeeld Onderdendam, dat een belangrijk knooppunt van waterwegen werd. Drie voor Groningen kenmerkende typen staan hier centraal: wierdedorpen, streekdorpen en vestingdorpen.
De Groninger Ommelanden zijn rijk aan historische dorpen. Ieder van deze dorpen heeft een unieke geschiedenis. Ze zijn verbonden met landbouw, scheepvaart of visserij, strekken zich uit langs wegen of liggen op wierden, zoals terpen in Groningen worden genoemd. Het wierdedorp Ezinge is beroemd om de archeologische vondsten. Ook zijn er vestingdorpen, waaronder het zeventiende-eeuwse Bourtange, dat grotendeels is in zijn oorspronkelijke vorm is teruggebracht.
Erfgoed in Groningen. Historische dorpen biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Groningse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische dorpen, want met kennis zie je meer!