Beschrijving
Flevoland is de jongste provincie van Nederland, ingesteld per 1 januari 1986. Ook het land, zoals we dat nu kennen, is nieuw: de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland werden alle in de twintigste eeuw drooggelegd. Toch is deze provincie rijk aan cultureel erfgoed, dat verrassend ver teruggaat in de tijd. Onder de vroegere zeebodem liggen sporen van bewoning uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Uit de periode van de Zuiderzee is er een grote rijkdom aan scheepswrakken en resten van havenwerken en bakens, en de inpoldering bracht erfgoed in Flevoland mee met dijken, sluizen en de inrichting van het nieuwe land.
Batavialand in Lelystad is een goed startpunt voor een verkenning van de provincie Flevoland. Dit erfgoedcentrum informeert de bezoeker over de vroegste bewoning, de maritieme geschiedenis en het nieuwe land. Vervolgens richten we onze blik op enkele belangrijke dijken en natuurgebieden. In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland liggen indrukkende voorbeelden van land art, een kunstvorm die in de tijd van de inpoldering in opkomst was. Via de Ketelbrug en langs het beroemde Ketelhuisje, gaan we vervolgens naar de Noordoostpolder. Hier vinden we niet alleen voormalige eilanden en maritiem erfgoed, maar ook sporen van vóór het oprukken van de Zuiderzee.
Erfgoed in Flevoland. Nieuw land op oude bodem biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Flevolandse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze jonge provincie, want met kennis zie je meer!