Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Kleefse Waard. Industriepark op historische grond in Arnhem

 12,95

Ton Burgers, Ton Schulte & Jan Vredenberg

Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript
Arnhemse Monumentenreeks nr. 39

De Kleefse Waard is een toonbeeld van transities: van landbouw via steenbakkerijen naar chemische industrie en nu naar de ontwikkeling van schone energie en nieuwe materialen.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

72

Verschenen

2024

Beschrijving

De Kleefse Waard ligt bij de splitsing van Rijn en IJssel. Daarmee was het in het verleden een strategisch punt en om die reden was het versnipperd tussen Kleef en Gelre. Op 1 juni 1816 werd de Kleefse Waard Nederlands en kort daarna ook Arnhems. Dit gebied is een toonbeeld van transities: van landbouw via steenbakkerijen naar chemische industrie en nu naar de ontwikkeling van schone energie en nieuwe materialen.

In 1940 kocht de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) een groot deel van de Kleefse Waard om er een fabriek te vestigen voor een zeer modern materiaal: rayonvezel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde het bedrijf volgens de nieuwste inzichten een omvangrijk complex van fabrieken. Maar de tijden veranderden, de AKU werd Akzo, daarna AkzoNobel en zei de kunstvezels vaarwel. De Kleefse Waard werd verkocht aan ontwikkelaar Schipper Bosch. Het bijzondere is dat deze de architectonische waarde van het complex respecteerde en het, met behoud van industrieel erfgoed, heeft omgevormd tot een prachtig ensemble en een hotspot voor innovatieve technologie.

Inkijkexemplaar