Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Castellum Meinerswijk. Werelderfgoed in de Arnhemse uiterwaarden

 12,95

Paul van der Heijden

Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript
Arnhemse Monumentenreeks nr. 38

De Rijn, die al duizenden jaren door Arnhems grondgebied loopt, vormde lange tijd de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. In de uiterwaarden van deze rivier vonden archeologen ter hoogte van Meinerswijk de resten van een castellum (een Romeins fort).

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

64

Verschenen

2022

Beschrijving

Resten van een Romeins fort

De Rijn, die al duizenden jaren door Arnhems grondgebied loopt, vormde lange tijd de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. In de uiterwaarden van deze rivier vonden archeologen ter hoogte van Meinerswijk de resten van een castellum (een Romeins fort). De meanderende rivier heeft de restanten van deze grensversterking overspoeld en bedekt, maar sinds 2016 is de principia (hoofdkwartier) van het castellum gevisualiseerd in verschillende lagen stenen die de bouwfases verbeelden, gevangen in een stalen constructie.

Sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Op 27 juli 2021 werd castellum Meinerswijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als onderdeel van de Neder-Germaanse limes, de grens van het Romeinse Rijk tussen Bonn en Katwijk aan Zee. Deze keten van 41 archeologische monumenten ligt onder de grond en archiveert daar een belangrijk verhaal over de Romeinse geschiedenis. Meinerswijk maakt daar een wezenlijk deel van uit. Er is hier genoeg opgegraven om een beeld te geven van wat er in de Romeinse tijd heeft gestaan en van de relatie van het fort met de omgeving. Daarbij werpen de nieuwste inzichten over de functie van de limes en de diversiteit van de Romeinse samenleving nieuw licht op dit eeuwenoude Arnhemse erfgoed.

Inkijkexemplaar