Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Willem A. Maas. Leven en werk van een Utrechts architect

 29,95

Thoor, M.T. van (red.)

Uitgave in samenwerking met: Stichting Behoud Erfgoed Architect W.A. Maas

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

160

Verschenen

2011

Beschrijving

Moderne, technische en vernieuwende architect

Willem A. Maas (1897-1950) was een modern, technisch en vernieuwend architect die leefde en werkte in Utrecht. Net als veel van zijn tijdgenoten streefde hij naar licht, lucht en ruimte in de architectuur. Gebouwen dienden volgens hem functioneel, praktisch en flexibel te zijn. Zo ontwikkelde Willem Maas voor een Utrechtse openluchtschool een ingenieus klap- en schuifwandensysteem, het ‘systeem Maas’, waarmee een ruimte flexibel kon worden ingedeeld. In zijn ziekenhuizen en sanatoria paste hij varianten van dit systeem toe. Dit innovatieve ontwerp bracht hem nationale en internationale roem.
In de jaren van het interbellum stond Willem Maas midden in het Utrechtse culturele leven. Hij was overtuigd katholiek en maatschappelijk en sociaal geëngageerd. Maas stond aan de wieg van het vooruitstrevende katholieke tijdschrift De Gemeenschap waarbij ook niet-katholieken, zoals Gerrit Rietveld, een tijdlang betrokken waren.

Leven en werk van vernieuwend architect Willem A. Maas

In dit boek staan leven en werk van Willem Maas centraal. Naast stilistische, typologische en technische aspecten van zijn ontwerpen, komen Maas’ gedachten over architectuur, maatschappij en politiek aan bod. Willem Maas’ overtuigingen en werk maken duidelijk dat hij een plaats verdient in de geschiedenis van de moderne Nederlandse architectuur.