Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Stuwwal in het laagland. Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht

 29,95

Ronald van Balen, Wim Hoek, Luuk Keunen en Piet Verdonschot

VERSCHIJNT OP 12 MAART 2025. Als u dit boek vóór 12 maart bestelt, wordt uw bestelling als voorintekening beschouwd en krijgt u het direct na verschijning thuisgestuurd. 

Uitgave in samenwerking met: Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht

Van de kliffen van de voormalige Zuiderzeekust, langs stuifzand en polderland, tot de Grebbeberg bij Rhenen worden de hoge gronden en lage landen in kaart gebracht.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

176

Verschenen

2025

Beschrijving

Tussen het Gooimeer in het noordwesten en de Nederrijn in het zuidoosten ligt het stuwwallengebied van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan, toen landijs vanuit Scandinavië over Nederland schoof en oude rivierafzettingen opstuwde. Van Huizen tot Rhenen tekenen deze hoogten zich over een afstand van zo’n 50 kilometer duidelijk af boven het omringende laagland.

Deze hoge zandgronden vormen – na de Veluwe – het op een na grootste bosgebied van Nederland en worden omringd door een gordel van waterrijk land. In het westen ligt het Vecht- en plassengebied, in het zuiden het Kromme Rijngebied en in het noordoosten ligt Eemland, genoemd naar de rivier de Eem. De relatie tussen de onderling verbonden hoge en lage gebieden, de interactie tussen mens en water en de wisselwerking tussen stad en platteland hebben hier in een bestek van eeuwen het landschap vormgegeven.

Stuwwal in het laagland maakt dit gelaagde landschap leesbaar aan de hand van een groot aantal geosites. Van de kliffen van de voormalige Zuiderzeekust, langs stuifzand en polderland, tot de Grebbeberg bij Rhenen, worden de hoge gronden en lage landen in kaart gebracht.