Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Stille torens. De klokkenvordering in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog

 19,95

Wouter Iseger

Uitgave in samenwerking met: Utrechts Klokkenluiders Gilde

Met listen en lef lukte het in Utrecht om alle oude klokken op één na buiten schot te houden. Een geweldig resultaat, onder moeilijke omstandigheden. De stad en haar inwoners danken het machtige geluid van de vele carillons en luidklokken die Utrecht nog altijd rijk is aan deze fascinerende geschiedenis

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

genaaid gebonden

Druk

2021

Pagina's

176

Beschrijving

Klokkenvordering

De Tweede Wereldoorlog was hierop geen uitzondering. Utrecht was rijk bedeeld met oude klokken en het was zeer de vraag hoeveel van deze klokken de oorlog zouden overleven. Toen de leider van de NSB, Anton Mussert, bij een toespraak na de inval van de Duitsers in 1940 min of meer spontaan een luidklok aan Hermann Göring schonk `om te worden versmolten ter versterking van de grondstoffenvoorziening`, werd het al duidelijk dat het niet bij het afvoeren van die ene klok zou blijven. De vraag was niet of, maar wanneer er een metaalvordering zou komen.

Met listen en lef lukte het in Utrecht om alle oude klokken op één na buiten schot te houden. Een geweldig resultaat, onder moeilijke omstandigheden. De stad en haar inwoners danken het machtige geluid van de vele carillons en luidklokken die Utrecht nog altijd rijk is aan deze fascinerende geschiedenis, waarvan alle aspecten, rijk geïllustreerd, in dit boek aan het licht worden gebracht.

Inkijkexemplaar