Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kunstkring ‘De Kameleon’ 1961-1967. Vrijhaven voor artistiek Arnhem in de jaren zestig

 14,95

Jacobs, I.D.

Uitgave in samenwerking met: Stichting Geschiedschrijving Arnhem

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

80

Verschenen

2012

Artikelnummer: 978-90-5345-458-9 Categorieën: , Tag: Product ID: 1060

Beschrijving

Waarom ontstond kunstkring De Kameleon in 1961 in een stad als Arnhem? Wie frequenteerden deze Kunstkring in de Luthersestraat? Wat werd er van hen en wat betekende De Kameleon voor de stad?

Kunstkring De Kameleon van 1961 tot 1967

De Kameleon werd door Jacques Magendans op 1 april 1961 opgericht en heeft tot het voorjaar van 1967 bestaan. De naam van de veelkleurige en vooral veranderlijke hagedis paste perfect bij de mensen die niet te categoriseren waren, maar zich bewogen tussen existentialisme, flowerpower, hippiescene en alles daaromheen. De Kameleon was voor velen een surrogaatgezin, met Jacques Magendans en Nicolette Muller als wel heel bijzondere vader- en moederfiguren.
De leden vormden geen eenduidige (kunst)stroming, ze waren divers in idee en stijl. Hun sociëteit was een vrijhaven, een creatieve speeltuin, een plek waar allerlei talent samenkwam. Het contrast met de dode stad, die Arnhem enkele decennia na de oorlog nog was, kon niet groter zijn. De jongeren, die soms nog net in de oorlog waren geboren, kwamen in beweging op een andere manier dan in de jaren daarvoor.

Geschiedenis met foto’s uit de jaren zestig

Jazz, cabaret, literatuur, toneel, beeldende kunsten, film, fotografie, het uitgaansleven… Alles veranderde, ook in Arnhem. Het abrupte einde van De Kameleon in 1967 betekende niet dat de Kunstkring vergeten werd, integendeel. Deze geschiedenis van de Kunstkring wordt geïllustreerd met zwart-witfoto’s uit de jaren zestig van Kameleonfotografen.