Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De middeleeuwse kloosters van Amsterdam. Verschenen en weer verdwenen tussen 1389 en 1585

 29,95

Jos Pierik

De middeleeuwse kloosters van Amsterdam vertelt het verhaal van vergaan en vergeten erfgoed, dat desondanks de stad heeft gevormd en nog op meerdere plekken is terug te vinden.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

216

Verschenen

2024

Beschrijving

Amsterdam telde in de late middeleeuwen 21 kloosters. Tijdens de Reformatie, in de tweede helft van de zestiende eeuw, zijn alle kloosters opgeheven en geheel of gedeeltelijk afgebroken. Toch zijn er in de stad nog altijd volop sporen te vinden van deze gebouwen en terreinen, die zo’n twee eeuwen lang een belangrijk onderdeel van de stad vormden.

De kloosters besloegen samen bij na een vijfde van het stadsoppervlak, met terreinen van soms meer dan een hectare. Nu bevinden zich in de vroegere kloosterkapellen kerken, voormalige vleugels zij n opgenomen in musea en ook straatnamen herinneren aan de heilige huizen. Hier leefden eeuwen geleden vastende kartuizers als kluizenaars in stilte, verkochten de zusters van de Nieuwe Nonnen fruit uit de boomgaard, vlochten Barbarazusters manden en hielden de cellezusters zich bezig met zang en ziekenzorg. Aan de hand van nieuwe tekeningen op basis van eeuwenoude bronnen en recente inzichten, worden de verdwenen gebouwen weer voorzien van de sfeer van weleer.

De middeleeuwse kloosters van Amsterdam vertelt het verhaal van vergaan en vergeten erfgoed, dat desondanks de stad heeft gevormd en nog op meerdere plekken is terug te vinden. Aan de hand van een schat aan informatie die bewaard is gebleven, heeft de auteur het verhaal achter de kloosters weer kunnen geven. Daarbij zijn alle 21 kloosters opnieuw gereconstrueerd en weergegeven op spectaculaire artistieke impressies.

Inkijkexemplaar