Beschrijving
De omgeving van Aalten en Winterswijk is een groen afwisselend landschap. In de geschiedenis van het gebied is de grens met Duitsland een belangrijke factor geweest. Lange tijd waren er onenigheden over het grensverloop tussen het Hertogdom Gelre en het Bisdom Münster. Pas in de achttiende eeuw werd de grens daadwerkelijk vastgelegd. Grenspalen, groene grensovergangen en landweren verwijzen naar een bewogen geschiedenis.
Fietsen in Nederlands coulisselandschap
De erfgoedroute leidt u door zowel Nederlands als Duits grensgebied. Het Nederlandse gebied wordt gekenmerkt door een coulisselandschap, waar vooral in buurt van Aalten en Winterswijk veel scholtenboerderijen bewaard zijn gebleven. Bij de scholtenboerderij hoorden doorgaans uitgestrekte stukken grond en een aantal pachtboerderijen. Daarnaast hebben de boeren veel geïnvesteerd in bosbouw, waardoor het vandaag de dag een bosrijk gebied is. In de twintigste eeuw raakte het grootgrondbezit versnipperd en namen natuurbeschermingsorganisaties deels het beheer over. Om verdere schaalvergroting in de jaren negentig te voorkomen, werden delen van het landschap rond Aalten en Winterswijk beschermd als Waardevol Cultuurlandschap. In 2004 heeft het de status van Nationaal Landschap gekregen.
Aalten-Winterswijk. Een cultuurhistorische fietstocht door grensgebied
Deze cultuurhistorische fietsroute door het grensgebied zal meerdere keren de grens oversteken. Aan de hand van natuurgebieden, groene grensovergangen, historische boerderijen, grensstenen en oude spoorlijnen zal de geschiedenis van het gebied en het huidige landschapsbeheer worden belicht.