Beschrijving
Decoratiebeleid van opeenvolgende vorsten
Weldaad loont. 110 jaar geschiedenis van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden neemt de lezer mee terug naar het Nederland van de negentiende eeuw, met duidelijke rangen en standen en een verbindende rol voor het Koninklijk Huis. Het decoratiebeleid van opeenvolgende vorsten wordt besproken, maar ook de spanningen met ministers die dit beleid met zich meebracht.
Een hoofdrol is weggelegd voor koningin-regentes Emma, die het Oranjehuis op een cruciaal moment in de geschiedenis redde. Niet alleen door haar huwelijk met koning Willem III en de geboorte van prinses Wilhelmina in 1880, maar ook met een tactvol regentschap tot haar dochter oud genoeg was om ingehuldigd te worden als koningin.
Nieuw licht op rol koningin Emma bij bestrijding van tbc
Dit rijk geïllustreerde boek werpt nieuw licht op een onderbelicht hoofdstuk uit onze geschiedenis, namelijk hoe Emma als ‘Koningin der Weldadigheid’ een prominente rol speelde bij de bestrijding van volksziekte nummer één: tuberculose. Zij was de stuwende kracht achter de oprichting van het eerste grote tbc-sanatorium van ons land. Ook inspireerde ze tot de oprichting in 1902 van een vereniging van gedecoreerden om tbc-patiënten en geridderden ‘in behoeftige omstandigheden’ te ondersteunen. De geschiedenis van deze Vereniging wordt uitgebreid beschreven. Markante bestuursleden worden uitgelicht, evenals de nauwe relaties tussen leden van het Koninklijk Huis en de Vereniging.