Beschrijving
In 1940 kreeg de Grebbelinie een onvoorziene hoofdrol in de landsverdediging. Kort na het aanstellen van generaal Winkelman werd besloten dat deze waterlinie op de grens van Utrecht en Gelderland hardnekkig verdedigd moest worden. In totaal lagen 50.000 Nederlandse militairen in de loopgraven van Spakenburg tot Rhenen. De Grebbeberg bij Rhenen werd verdedigd door 2.500 man.
Langs de sporen van de Slag om de Grebbeberg
De erfgoedroute leidt u langs de sporen van de bekendste slag van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940: de Slag om de Grebbeberg. Vanaf het Fort aan de Buurtsteeg fietst u langs de voormalige frontlijn van Veenendaal. Via het Boveneind en het Zwaaiplein komt u langs de grootste kazemat van de Grebbelinie. Het mooie landschap van de Veenendaalse Kom en de Bisschop Davidsgrift voert u naar het gebied waar de slag begon. De kunstwerken bij de stoplijn en het Ereveld op de Grebbeberg herinneren aan de gevechten. Aan de voet van de Grebbeberg liggen oude verdedigingswerken als het Hoornwerk aan de Grebbe en de Bastions op de Uiterwaarden. Via Rhenen vervolgt u de tocht langs het fraaie natuurgebied Kwintelooijen, landgoed Remmerstein en kasteel Prattenburg.
Rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht over een deel van de linie
Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht voert u via Veenendaal, Achterberg en Rhenen over een gedenkwaardig deel van de linie. De route vormt het tweede deel in een serie routes langs de Grebbelinie.