Beschrijving
In een klein, dichtbevolkt land als Nederland is het landschap voortdurend in ontwikkeling. Tot ver in de twintigste eeuw ging het daarbij vooral om uitbreiding van steden, ontginning van land en inpoldering. Het land werd steeds intensiever gebruikt en bebouwd. De laatste twintig à dertig jaar is een andere tendens te zien, waarbij veel aandacht uitgaat naar het behoud van cultuurhistorisch erfgoed en ontwikkeling van nieuwe natuur.
In deze boekuitgave wordt vanuit een uniek standpunt gekeken naar de veranderingen in zeventien bijzondere landschappen. Aan de hand van luchtfoto`s van fotograaf Paul Paris worden veranderingen in het Nederlandse landschap in beeld gebracht die in slechts enkele decennia hebben plaatsgevonden. Bij deze voorbeelden staat de relatie tussen mens en natuur centraal en speelt de omgang met het Nederlandse cultuurhistorische erfgoed een belangrijke rol.
Van baksteenindustrie in Groningen tot baroktuinen in Zuid-Limburg, van landbouwcirkels in Twente tot de aanleg van IJburg in Amsterdam, heel Nederland is vertegenwoordigd. De luchtfoto`s brengen deze snelle ontwikkelingen op een indringende wijze in beeld. Dit kleurrijke en verhelderende boek geeft daarmee een andere kijk op de veranderingen in het Nederlandse landschap.